Mas El Güell Historia y Geografía,Naturaleza La Grevolosa, en el inventario de los bosques singulares de Catalunya (v.cat)

La Grevolosa, en el inventario de los bosques singulares de Catalunya (v.cat)


FAGEDA DE LA GREVOLOSA

La Grevolosa, dins l’inventari de boscos singulars de Catalunya

Fagela la Grevolosa
FageDa DE la Grevolosa

S’entén per a bosc singular aquell que presenta valors molt superiors als de la matriu de boscos que conformen un territori, considerant que les singularitats estan lligades a l’edat (la seva pèrdua seria irreversible a l’escala de temps humana), la biodiversitat que genera (des de l’habitat per animals vertebrats, fins fongs i insectes), la conservació, la monumentalitat… Son boscos no explotats i de minsa freqüència humana. Cal assenyalar que la singularitat ve definida pel context del territori en que es valora (un bosc considerat singular en una comarca, podria no ser-ho en una altra).Mitjançant científics del staff i col·laboradors del CREAF(Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals) i després visitar 796 boscos, finalment s’han designat 292 espais que formen part de l’inventari de boscos singularsde Catalunya (un 0,3 % de la massa forestal catalana). Aproximadament la meitat són de propietat privada i un 40 % són espais protegits. La fageda de La Grevolosa, propietat de la Generalitat, n’és un dels destacats en aquesta classificació.

La Grevolosa
La Grevolosa

El CREAF ha constatat que el 50 % dels boscos inventariats són madurs, amb més de 200 anys de vida. L’arbre més vell es troba a l’àrea dels Encantats (Parc Natural de l’Alt Pirineu), on en un gran bosc d’avets segueix viu un exemplar de 509 anys.Per a fer l’inventari es van estudiar més de 3.000 propostes, provinents de pagesos, excursionistes i ciutadans de tots els indrets. Es van comparar imatges aèries de fa quasi 60 anys amb les actuals, a banda de treballar amb inventaris forestals diversos. Un 20 % dels boscos singulars catalogats han estat detectats pel mateix CREAF, mitjançantortofotomapes, doncs no se’n tenien referències d’exploració. A l’inventari apareixen fins a 27 espècies d’arbres.

La fageda de La Grevolosa, que sortosament tenim com a veïna, és un dels boscos més espectaculars de Catalunya, amb més de 300 anys de vida. Presenta un impressionant col·lectiu d’arbres amb més de 40 metres d’altura i els troncs poden tenir més d’un metre de diàmetre. El més gran té un perímetre a la base de 5,81 metres i a la copa exhibeix un diàmetre de 18,50 metres. Aquest exemplar extraordinari té una edat propera als 300 anys. Per la monumentalitat del bosc, així com per la diversitat vegetal i de fauna que mostra, ja fa anys que La Grevolosa està inclosa dins l’Espai d’Interès Natural de les serres de Milany-Santa MagdalenaPuigsacalm-Bellmunt.

Deja una respuesta