En ruta pel Collsacaba

Impuls de les rutes per etapes

Una modalitat d’experiència a la natura que d’un temps ençà està agafant empenta al nostre país, és la d’organitzar una ruta per etapes en el medi muntanyenc. No estem parlant dels grans reptes físics d’alta muntanya (més aviat de caire esportiu), com les travesses clàssiques del “Carros de Foc” o del “Cavalls del Vent”, sinó d’escapades més domèstiques, de dos a varis dies de duració, per traçats més assequibles per a la majoria i sense gaires límits d’edat. Generalment es desenvolupen en indrets de mitja muntanya, emprant cases rurals com a punt de descans i pernoctació. Les famílies també han accedit a aquest tipus de turisme de natura. El més comú és que l’únic objectiu és gaudir de l’entorn i del propi viatge, sense cap intenció de lluitar contra el cronòmetre.

Tampoc estem parlant d’una activitat exclusiva dels excursionistes “ortodoxes”. L’àmbit s’eixampla a la variant del senderisme, bicicleta de muntanya i rutes a cavall. A casa nostra, a Mas El Güell, tenim una certa experiència en aquesta darrera modalitat. Fa alguns anys, quan disposàvem de més cavalls (també d’una esquena sana i menys edat…) i sota la direcció d’en Quim Parra, ja dúiem a genets fins els Pirineus Orientals, sense abandonar mai els camins de muntanya, tot fent parada i fonda en masies preparades per acollir tan al grup de persones com als nostres cavalls. Avui el nostre plantejament és un altre, però hi ha professionals que han fet d’aquesta afició una empresa de certa envergadura, ampliant el ventall d’opcions de rutes per etapes a cavall al Principat, com és el cas de Rudi Stolz (Panorama Tours), bavarès establert de fa dècades a Catalunya.

En ruta pel Collsacabra
En ruta pel Collsacabra

Ara tenim la satisfacció de contribuir a la “Ruta dels Bandolers” (Serra de Milany, Collsacabra, Guilleries, que era la zona d’actuació del mític Joan Sala, àlies “Serrallonga”) i ho fem com a casa rural que acull una etapa d’aquesta ruta immersa en el catàleg d’en Rudi. Així, d’alguna manera, continuem seguint el fil d’aquesta activitat que tant goig i tanta energia ens va donar en la nostra experiència personal (parlo de la tetralogia Natura-Cavall- Muntanya-Aventura). Certament avui ho veiem des de l’altra vessant, però no deixa de ser gratificant veure els estables i les pastures ocupades de forces cavalls, tot ells avesats (com els nostres) als corriols de muntanya. A més, sempre apareixen acompanyats de genets d’arreu del món (Alemanya, Holanda, Canadà, Suècia, Dinamarca, Estats Units, Austràlia…), la qual cosa ens permet la interacció amb gent molt diversa, però amb el denominador comú de la passió pel èquids i per la muntanya.

A banda de la variant eqüestre de les rutes per etapes, tanmateix estem detectant a Mas El Güell un increment dels itineraris a peu (o en bicicleta de muntanya) dissenyats per particulars. Ens visiten des de parelles a grups d’amics i famílies. És una forma de passar-s’ho bé a la natura, amb la companyia desitjada i gaudint cada dia de nous al·licients (com és obvi, sovint també sorgeixen entrebancs tècnics, però que la gent ja accepta a priori com a part del concepte “aventura”). Fa un temps, les rutes per etapes en muntanya eren quasi patrimoni dels clubs excursionistes. Ara ha passat al terreny popular i, en alguns casos, trobem que s’inclouen jocs de pistes o premis, com a estímul lúdic. També hi ha agències especialitzades. Hem entrat a la diversitat més descarada, a la nova noció de “multiaventura”.

Com en d’altres coses, França ha estat un país pioner en la pràctica muntanyenca de caminades per etapes a nivell popular. No cal dir que tota la vida ha hagut desplaçaments per muntanya de varis dies, amb escales per a reposar (raons militars, de transhumància, pelegrinatge religiós, exploració de territoris…), però, dins del món modern de les activitats relacionades amb l’oci, els francesos ho van elevar a categoria “turística” i, a més a més, de gran abast i molt racionalment promocionat. I això va començar al sud-est de França just a l’inici dels anys 50 del segle XX. Des de llavors, les conegudes “gîtes” (albergueries o cases rurals) ja es van diferenciar segons la seva funcionalitat (per acollir gent a peu en general, grups de “scouts” infantils, viatgers a cavall…) i d’aquí les “gîtes d’étape“ pensades per a poder cobrir itineraris específics.

Tot i que, quasi bé sempre, hem anat a remolc del dinamisme francès en qüestions de turisme (entre d’altres àrees), benvinguda sia aquesta renovada projecció de les rutes turístiques per etapes a casa nostra. Una manera sana i suggestiva de tastar sense presses (però amb hores i jornades per endavant) els senders, els rierols, les valls, els boscos i la fauna del territori, comptant amb l’ingredient engrescador de poder fer una descoberta diària de nous espais naturals, sensacions i coneixences.

0 comments on “Impuls de les rutes per etapesAdd yours →

Deixa un comentari