GYULA I EL SEU PARE FERENC AL CIM DEL PUIGSACALM

Endavant amb els Països Baixos

Nederland gaat er op uit…”

Aquest títol en neerlandès voldria dir “Endavant amb els Països Baixos…”. I és que ja fa algunes temporades que es va notant a Catalunya l’increment de visites de persones provinents d’Holanda. La notícia és que enguany ha estat un ascens espectacular. Els Països Baixos, junt amb Bèlgica, estan augmentant exponencialment les seves visites al nostre país. En el nostre cas, a Mas El Güell l’afluència d’holandesos ha estat molt més notòria que la dels seus veïns belgues. Per aquesta raó, no ens ha sorprès el recent informe de l’Agència Catalana de Turisme (ACT), on es destaca que –per darrera de França- l’estat espanyol representa la principal destinació dels turistes holandesos aquest 2016, per davant d’Alemanya, Itàlia i Àustria. Com ve sent habitual, dins el territori espanyol Catalunya és capdavantera en la recepció dels visitants estrangers… i Holanda no és una excepció.

L’estudi de l’ACT també apunta que l’economia dels Països Baixos ha crescut un 1,8 %, la qual cosa també ha permès que el poder adquisitiu dels neerlandesos hagi pujat un 2,3 % (com podem veure, ben lluny de la realitat actual espanyola !). Un fet significatiu és que van augmentar un 4 % les reserves anticipades per les vacances d’aquest estiu (a data d’abril…). També una estadística del tot reveladora és que, fins a final d’any, tres quartes parts dels holandesos viatjarà fora del seu país !

No obstant, la situació desestabilitzadora del terrorisme pot afectar a la intenció de viatjar. En el cas de Bèlgica, després dels atemptats de Brussel·les, l’economia interna encara s’està ressentint molt (la gent té por de freqüentar els espais i públics i serveis de les ciutats). A nivell particular, aquest extrem l’hem pogut corroborar de primera mà dialogant, fa just dues setmanes, amb en Willy Vandenbussche, flamenc natural de Menen (www.menen.be) i un fidel visitant estiuenc de Sant Andreu de La Vola (Osona) des de fa 11 anys. Ens comentava que els carrers més comercials han perdut l’afluència habitual de gent i que, fins i tot, han tancat botigues a les principals ciutats, un bon nombre d’elles regentades per ciutadans d’origen magrebí (espantats per l’absència de clients i també atemorits per la pressió del moment). Ara s’especula amb la possibilitat de que el temor dels belgues pogués traslladar-se als seus viatges a l’exterior, tot i que mai assoliria el mateix grau de transcendència que avui presenta la vida quotidiana del país.

Ja es veurà com van les coses el proper 2017. No obstant, ara per ara, les estadístiques demostren que els ciutadans de Bèlgica segueixen sent uns grans viatgers. Només cal esmentar que el 60 % de les famílies amb nens de entre 0 i 6 anys fan les seves vacances a l’estranger; i que el percentatge es dispara al 72 % en famílies que tenen fills en edats compreses entre els 7 i els 12 anys. El 7 % de tots aquests grups familiars junts, han escollit Espanya per a les seves vacances el 2016. En altres paraules, el turisme familiar a l’exterior és una activitat de gran envergadura a Bèlgica i de notable impacte turístic arreu d’Europa.

D’una altra banda, retornant a la notícia de l’auge de visitants holandesos, l’empresa d’intel·ligència de mercat NBTC-NIPO Research, utilitzada a l’esmentat informe de l’ACT, mostra tanmateix una interrelació entre l’augment de turistes neerlandesos a Espanya -i per tant a Catalunya- i el difícil moment pel que passen alguns països de l’arc Mediterrani (com en el seu dia va succeir, de forma dràstica, amb Egipte o Tunísia). Així doncs, es destaca que la fràgil situació econòmica i social de Grècia ha provocat un descens del 29 % en les seves reserves turístiques per aquesta temporada. Paral·lelament, els atemptats terroristes a Turquia han fet que el turisme hagi patit una recessió del 39 % (i això que l’estudi ha estat realitzat abans del recent intent de cop d’estat… !). Segons el sondeig d’aquesta agència, tot plegat ha redundat en increments notables de viatgers holandesos a d’altres destinacions. Això ha beneficiat a Espanya (amb una pujada del 18 % de visitants dels Països Baixos) i a Itàlia (19 %). Tot plegat, uns grans percentatges per l’efecte “rebot” !

Gyula i el seu pare Ferenc al cim del Puigsacalm
Gyula i el seu pare Ferenc al cim del Puigsacalm

“…quan coneixes amb profunditat el racons naturals d’aquest país, el caràcter de la seva gent i la seva força cultural, tens una sensació molt agradable, un sentiment de connexió. He visitat forces països i també he viscut a Indonèsia i a Zimbabwe. No obstant, sempre continuaré venint a Catalunya (i més ara, que ja he aconseguit la propietat d’una masia !). Emocionalment les terres catalanes són la meva segona llar… i la primera en gastronomia !”

A Mas El Güell hem conegut a forces hostes holandesos. Amb tots ells hem tingut una convivència molt càlida. A grans trets, són gent molt propera, grans excursionistes i interessats per la cultura d’allà on viatgen. Alguns d’ells ja s’han convertit en amics des de fa anys. No sabem si l’experiència ha estat igual a d’altres cases, però aquesta és la nostra veritat.
Seria encoratjador que sempre les vivències fossin com la que, en el seu moment, ens va deixar per escrit en Gyula Öry, nascut a Amsterdam (el més veterà de tots els nostres amics i coneguts holandesos):

0 comments on “Endavant amb els Països BaixosAdd yours →

Deixa un comentari